Kronen / Bruggen

Kroon
Het kan soms voorkomen dat een tand of kies verzwakt is door een grote vulling en/of een wortelkanaalbehandeling. Om de levensduur van de tand of kies te verlengen kan er dan een kroon geplaatst worden.  Dit is een speciale overkapping van metaal of porselein, met als doel bescherming van de kies en een betere verdeling van de krachten in de mond. Hierdoor is de kans op breuk van de tand of kies veel kleiner.  De kroon wordt door ons aangepast naar de vorm en de kleur van uw eigen tanden, zodat het weer een mooi natuurlijk geheel is.

Brug
Als er een of meerdere tanden of kiezen ontbreken kan er een brug worden geplaatst. Hierbij worden 2 kronen gemaakt op twee of meer ‘pijlers’. Pijlers zijn de tanden of kiezen aan weerszijde van ontbrekende tanden of kiezen, die gebruikt worden om de brug aan op te hangen. De open ruimte wordt dan opgevuld door de ‘dummy’, een kunsttand die gemaakt wordt van hetzelfde materiaal als de kronen op de pijlers.

Behandeling
Het maken en plaatsen van een kroon of een brug gebeurt over het algemeen in twee afspraken. Dit komt onder andere omdat het materiaal eerst gemaakt moet worden in het tandtechnisch laboratorium. Meestal zit er 2 weken tussen de beide afspraken.  In het onderstaande stappenplan leggen we in het kort uit hoe de behandeling in zijn werk gaat.

De 1e afspraak duurt ca 1,5 uur:

1. Afslijpen – Er wordt eerst een deel van de tand of kies afgeslepen zodat er genoeg ruimte is voor het bevestigen van de kroon of brug.  Als u daar graag een verdoving voor wil is dat uiteraard geen probleem.

2. Afdruk maken – Na het slijpen wordt er een afdruk gemaakt van de hele kaak, met behulp van een afdruklepel en pasta. Ook van de tegenoverliggende kaak zal een afdruk gemaakt worden.  In het tandtechnisch laboratorium worden de afdrukken in het gips gegoten. Op deze modellen kan de tandtechnieker dan de kroon of brug maken.

3. Kleur – Op basis van uw eigen tanden en kiezen wordt er een geschikte kleur gekozen, zodat het straks weer een mooi geheel vormt.

4. Noodvoorziening – Na de eerste behandeling wordt er een tijdelijke kunststof noodkroon of noodbrug geplaatst. Deze zit nog niet definitief vast. Daarom is het in deze periode aan te raden om geen harde of kleverige producten te eten, omdat de noodkroon dan makkelijker los kan raken.

De 2e afspraak duurt ca. 30 min:

5. Vastzetten – Tijdens de laatste afspraak wordt de kroon of brug gepast en definitief vastgezet. Aan de binnenkant wordt een soort snel hardend cement geplaatst zodat het goed blijft zitten als het eenmaal op de plaats zit.

Na het aanbrengen van een kroon of brug is het verstandig nog een uur voorzichtig te zijn. U mag dan nog even niets eten of drinken. Daarna kunt u weer gewoon gebruik maken van uw gebit!

Heeft u vragen over het kronen of bruggen? Bel of mail ons gerust, even wij helpen u graag verder!

Mail: info@borremondzorg.nl / Telefoon: 074 – 205 1580
Graag tot ziens!

Borre Mondzorg
Ziekenhuisstraat 1a
7622 GZ, Borne