Een veel voorkomende behandeling is het vullen van ‘gaatjes’. De officiële benaming voor deze vorm van tandbederf is cariës. Het krijgen van gaatjes wordt beïnvloed door allerlei factoren, zoals eten en drinken, verzorging van uw gebit, fluoride-inname en erfelijkheid. Borre Mondzorg helpt u graag bij het voorkomen én genezen van gaatjes. Hoe we dit doen leest u hieronder.
Ontstaan gaatjes
Gaatjes komen niet alleen voor in het melkgebit van kinderen, maar ook volwassen lopen een risico. De meeste gaatjes ontstaan door aantasting van het glazuur op de kauwvlakken of tussen de tanden.
In onze mond zit een plaklaagje op en tussen de tanden en de kiezen. Plak kleeft ook op beugels, vullingen, kunstgebitten, kronen en bruggen. Het wordt gevormd door voedselresten, bacteriën en speeksel. Dit ontstaat de hele dag door, telkens met nieuw voedsel, nieuwe bacteriën en speeksel. Hier kunnen we zelf niets aan doen, dit gaat vanzelf.
De bacteriën in deze tandplak zetten de suikers uit ons voedsel om in zuren (een zuuraanval) en kunnen zo het glazuur op de tanden aantasten. Ook is aantasting van de tandwortel mogelijk als deze bloot komt te liggen, omdat het tandvlees terugtrekt. De tandwortel heeft namelijk geen glazuurlaagje en is daardoor gevoeliger voor caries. Een zuuraanval duurt ongeveer een uur. Na dit uur is de zuurgraad in mond weer hersteld met behulp van uw speeksel. Er kan er meer risico op cariës zijn door een droge mond. Een tekort aan speeksel kan bijvoorbeeld veroorzaakt worden door ziekte, medicijngebruik, bestraling of chemotherapie.
Risico gaatjes
Als gaatjes niet of te laat behandeld worden kunnen aangetaste tanden dermate slecht worden dat ze (telkens) afbreken en zelfs op den duur verwijderd moeten worden. Ook is het mogelijk dat de gevoelige zenuwen in de tand afsterven of dat de wortelpunten gaan ontsteken. Dan volgt er vaak een wortelkanaalbehandeling of zal de tand of kies getrokken worden. Het is daarom belangrijk om regelmatig te controleren op (het risico van) gaatjes en uw algehele mondgezondheid!
Gaatjes voorkomen
Inmiddels weten we dat er veel is wat u zelf kan doen om gaatjes te voorkomen. Het begint bij een goede mondhygiëne. Een goede mondhygiëne bestaat uit tweemaal daags poetsen met fluoride houdende tandpasta en eens per dag tussen de tanden reinigen met tandenstokers, kleine borsteltjes of een waterflosser.
Daarnaast spelen onze voedingsgewoontes een belangrijke rol in het ontstaan van gaatjes. Met het gebruik van twee keer fluoride per dag (tijdens het poetsen) kunnen uw tanden en kiezen 7 ‘zoet’momenten aan. Een ‘zoet’moment heeft u bij alles wat u eet of drinkt, behalve water. In alle voeding zitten suikers of stoffen die in uw mond omgezet worden in suikers, waardoor gaatjes kunnen ontstaan. Door het aantal momenten van eten en/of drinken te beperken verkleint u de kans op gaatjes.
Gaatje herkennen
Heel vaak merkt u zelf niet zo veel van een gaatje. Soms ervaart u echter wat gevoeligheid bij eten en/of drinken. Uw tanden kunnen wat gevoelig zijn voor temperatuur, zoet of zuur.
In de praktijk kunnen we gaatjes in beeld brengen door goed te kijken bij de controle (zichtbare vlakken) en door röntgenfoto’s te maken (gaatjes tussen de tanden/kiezen of onder oudere vullingen). Als de gaatjes alleen in het glazuur zichtbaar zijn, zullen ze nog niet behandeld worden, maar zult u uitleg krijgen over hetgeen we zien op de foto. Als de gaatjes al wat groter zijn zullen ze behandeld moeten worden. Door oude en nieuwe foto’s met elkaar te vergelijken kunnen we ook kijken of de gaatjes groter worden of dat ze hetzelfde zijn gebleven.
Gaatjes repareren
Voordat gaatjes gevuld kunnen worden, wordt de tand of kies eerst schoongemaakt. De tandarts haalt dan als het ware het aangetaste deel van de tand of kies weg. Het gaatje dat hierdoor ontstaat wordt gevuld met composiet. Dit composiet wordt uitgehard met behulp van speciaal licht. Daarna wordt het uiteraard ook nog even netjes bijgewerkt, zodat de tanden of kiezen weer goed op elkaar passen. Na afloop van de behandeling kunt u gewoon weer eten en drinken.
Heeft u vragen over het vullen van gaatjes? Bel of mail ons gerust even, wij helpen u graag verder!
Mail: info@borremondzorg.nl
Telefoon: 074 – 205 1580
Graag tot ziens!